zo 20 oktober 2024
14:30 - 16:00 uur

Kosten

€ 10,00

Donateurs SHC en leden leeskring Stadskanaal €7,50 Reservering en betaling via het SHC (0599-612649)

Lezing


Voor

Volwassenen

Leeskringmiddag: Munt

Door het Streekhistorisch Centrum (SHC)

Schrijver te gast: Richard Osinga over 'Munt'

 Op zondag 20 oktober heeft het Streekhistorisch Centrum (SHC) een schrijver te gast in het zondagmiddagprogramma. Vandaag komt Richard Osinga vertellen over zijn roman Munt.

Het SHC verleent al jaren onderdak aan een paar leeskringgroepen die 4x per jaar bij elkaar komen om van te voren vastgestelde boeken te lezen. Het SHC nodigt daar vervolgens één van de auteurs van uit. De lezing is voor iedereen toegankelijk en vindt plaats in de bibliotheek van Stadskanaal.

 

Over het boek:

Op een broeierige middag komt een man het winkeltje van Xiao Wei in een stadje in Oost-Congo binnen. De man wil een oude zilveren munt verkopen. Xiao Wei is in Congo om kostbare metalen in te kopen voor het bedrijf van zijn oom. Die oom is niet geïnteresseerd in oude munten, maar er is iets in de munt wat Xiao Wei intrigeert. Deze munt vormt de spil in de levens van drie personen. Dat van Plamedi, de Congolese gids die de munt vond en ermee hoopt te ontsnappen aan de armoede. Dat van Eva, de Nederlandse onderzoeker die met een inderhaast opgetuigde Belgisch-Congolese archeologische expeditie de vindplaats van de munt gaat onderzoeken. En dat van Xiao Wei, die hoopt dat de munt hem in staat stelt terug te keren naar China en zijn verloofde. Maar de munt laat zich door niemand gebruiken, het is alsof die zijn eigen plan trekt.

 

Over de auteur:

Richard Osinga (1971) publiceerde zeven romans. In zijn boeken, steeds gesitueerd in een internationaal decor, zoekt hij naar wat mensen met elkaar verbindt en verbeeldt hij hoe culturen, levensbeschouwingen en filosofieën dwars door tijd en ruimte in elkaar grijpen. De auteur oogstte veel lof met zijn recente romans Munt (2023), Arc (2021) en Wie de rechtvaardigen zoekt (2019). Munt stond op de shortlist van de Boekenbon Literatuurprijs en de Boon en op de longlist van de Libris. Osinga studeerde economie en algemene letteren aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Daarna werkte hij, naast zijn schrijverschap, als diplomaat, internetondernemer, online marketeer, zorgondernemer en product manager.

 

 

Praktische info

Het programma begint om 14.30 uur. De toegang bedraagt € 10,00. Donateurs van het SHC en leden van de leeskringen bij het SHC krijgen korting.

Reserveren wordt aanbevolen en kan via 0599-612649 of info@streekhistorischcentrum.nl.