vr 25 oktober 2024
25 oktober 2024 t/m 09 november 2024

Gratis

Activiteit


Voor

Middelbare scholieren
Volwassenen

Promptjuweel, AI & Kunst

expositie in de Bibliotheek

Artificiële intelligentie (AI) kan op basis van prompts tekst, beeld en geluid genereren. Toch blijf AI voor veel mensen een abstract concept. Wat kan AI en hoe beïnvloedt het ons leven? De expositie ‘Promptjuweel, AI & Kunst’ biedt een unieke kans om AI op een verrassende manier te ontdekken: door kunst.  

In deze expositie laten kunstenaars en makers zien hoe zij AI hebben ingezet om grensverleggende kunstwerken te creëren. Het daagt ons uit om na te denken over vragen als: kan AI je raken, zoals kunst dat kan doen? En hoe verhouden AI en kunst zich tot elkaar?  

'Promptjuweel, AI & Kunst' is een expositie met programma van 25 oktober t/m 9 november in Bibliotheek Hoogezand en daarna van 20 november t/m 7 december in Bibliotheek Veendam.  
  

De deelnemende kunstenaars:  

  • Hilbrand Hamstra onderzoekt de grenzen van AI in digitale creatie. Hij is gefascineerd door de snel ontwikkelende technologie en de discussie over AI en kunst.  

  • Inge de Groote combineert technologie en beeldende kunst, geïnspireerd door haar werk als laborant. Het AI-programma Midjourney helpt haar om kleurrijke, fotorealistische werken te creëren.  

  • Bas Uterwijk onderzoekt of AI menselijke creativiteit kan nabootsen en of onze hersenen meer als machines functioneren. Eén van zijn projecten is het steeds opnieuw creëren van het gezicht van Vincent van Gogh.   

  • WercCollective heeft een installatie ontwikkeld met AI gegenereerde afbeeldingen. Voor elke afbeeldingen zijn twee woorden (prompts) gebruikt. Bezoekers moeten raden welke prompts dat zijn.   

  • Constance Willems combineert breien met AI en zet je aan het denken over de toekomst van dit eeuwenoude ambacht. Ze gelooft dat we over 500 jaar nog steeds prachtige breisels maken en haar werk laat zien hoe breien kan evolueren, terwijl het zijn traditionele waarde behoudt. De breisels die in de AI- afbeeldingen ontstaan, breit Constance in het echt na.  

  • Theo Leijdekkers, bekend om zijn grote bloemrijke schilderijen, gebruikt AI om inspiratie te vinden voor zijn kunst. Met Midjourney creëert hij afbeeldingen van verlaten plekken die hij moeilijk in het echt kan vinden. Deze afbeeldingen zijn de onderwerpen van zijn schilderijen geworden.  

Aanvullend programma 

Tijdens Promptjuweel, AI & Kunst is er, los van de expositie, een uitgebreid aanvullend programma. Wil je zelf eens aan de slag met AI-tools? Of er meer over ontdekken? Kijk voor alle activiteiten op biblionetgroningen.nl/promptjuweel.