De vroege geschiedenis van kloosters
Nieuwe verhalen in een oud landschap
Lezing / Online
Wil je meer weten over de vroege geschiedenis van kloosters in Groningen? Kom dan naar de lezing ‘Nieuwe verhalen in een oud landschap: de vroege geschiedenis van kloosters’. Deze lezing wordt georganiseerd door het Groninger Instituut voor Archeologie (RUG).
In de middeleeuwen waren kloosters opvallende punten in het landschap. Gebouwd van de zeldzame baksteen en vaak omgeven door muren, staken ze af tegen het boerenland. Drie onderzoekers van het Groninger Instituut voor Archeologie bespreken de vroege geschiedenis van kloosters.
Wat gebeurde er op de plek voordat een klooster werd gebouwd? Welke verhalen vertelde de kloostergemeenschap over die geschiedenis? En begint de geschiedenis van een klooster echt op de officiële stichtingsdatum? Ook wordt gekeken naar de keuzes achter de locaties van deze kloosters.
Over de sprekers
Stijn Arnoldussen is universitair hoofddocent Late Prehistorie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds 2017 betrokken bij onderzoek naar, en opgravingen van kloosters in Noord-Nederland.
Mirjam Bos is archeoloog en deed voor haar masteronderzoek onderzoek naar de vroege geschiedenis van Klooster Ter Apel.
Fardau Mulder is promovenda aan de Rijksuniversiteit Groningen en onderzoekt verschillen in normen en variaties in monastieke cultuur voor diverse ordes en kloosters. Dat doet zij op basis van zowel archeologisch als historisch onderzoek.
Praktische info
Biblionet Groningen verzorgt een livestream, zodat je de lezing ook thuis kan volgen of later terug kan kijken. De livestream bekijk je via youtube.com/groningsebibliotheken.
Aanmelden voor de lezing in de Nieuw-Apostolische kerk in Haren kan via Erfgoedpartners.nl. Inloop vanaf 19.30 uur.